Catan is uitgegroeid tot één van de bekendste en populairste bordspellen over de hele wereld. Inmiddels is Catan al in 25 talen vertaald.
De constante interactie, beperkte speelduur en de perfecte combinatie van tactiek en geluk hebben voor dit grote succes gezorgd.
Catan neemt je mee in de geschiedenis. Een tijd waarin steden door ridders werden verdedigd, er veel in grondstoffen werd gehandeld en veel nieuwe dorpen werden gebouwd. Verzamel verschillende grondstoffen zodat jij je eigen straten, dorpen en steden kunt bouwen. Hoe meer dorpen en steden je beheert, des te groter is de kans dat er nieuwe grondstoffen binnen komen. Het is dus zaak dat je zo snel mogelijk je rijk vergroot!
Het leuke aan Catan is dat de spelers veel interactie met elkaar hebben. Spelers hebben regelmatig elkaars hulp nodig om verder te bouwen en te winnen. Er zijn namelijk 5 soorten grondstoffen: hout, wol, graan, steen en erts. De spelers krijgen elke beurt de kans om met deze grondstoffen te handelen. Zonder deze handel is het heel moeilijk om aan al die afzonderlijke 5 grondstoffen te komen. Let goed op wat andere spelers nodig hebben en vraag daar het maximale voor terug!
Een succesfactor van Catan is de hoge herspeelbaarheid. Catan heeft volgens velen de ideale speelduur. Het spel duurt niet te lang en het is ook weer niet zo snel afgelopen. Dat gepaard met het feit dat elk potje anders verloopt, maakt Catan zo leuk en interessant om steeds opnieuw te spelen. Het speelverloop is altijd anders, omdat het speelbord uit losse tegels bestaat. Deze tegels worden willekeurig neergelegd, waardoor het speelveld er elke keer verschillend uitziet. Soms liggen alle gelijke grondstoffen erg verspreid en soms liggen ze juist dicht bij elkaar. De getallen-fiches liggen ook elk spel anders, wat ook een grote impact heeft. Al deze factoren zorgen ervoor dat elke keer weer andere strategieën moeten worden bedacht!
Bij Catan kun je de andere spelers enorm dwarszitten. Zo kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om niet meer met een speler te onderhandelen. Daarnaast zit er een “rover” in het spel. Deze kan op een tegel worden gezet, waardoor spelers van die tegel geen grondstoffen meer krijgen. Het strategisch plaatsen van de rover kan je dus een belangrijk tijdelijk voordeel opleveren. Verder zijn de plekken op het speelbord voor het bouwen van een dorp of stad beperkt. Je moet er dus voor zorgen dat je zelf als eerste toegang hebt tot schaarse grondstoffen. Zo voorkom je dat andere spelers er kunnen bouwen.
Catan kent inmiddels 7 grote uitbreidingen. Met deze uitbreidingen kun je onder andere het bord aanpassen, waardoor je bijvoorbeeld eilanden kunt vormen. Sommige uitbreidingen maken het spel moeilijker met speciale scenario’s of het toevoegen van extra speelstukken zoals bootjes, stadsmuren en barbarenvloten.
Om met Catan te beginnen moet je ten eerste het basisspel hebben. Zoals de naam al aangeeft, is dit de basis van Catan. Dit spel is vereist om de andere uitbreidingen te kunnen spelen. Het basisspel van Catan is de perfecte instapper om kennis te maken met Catan. Als dit goed bevalt, adviseren we als eerste de uitbreiding “Zeevaarders”, omdat deze eenvoudige nieuwe elementen toevoegt zoals bootjes en eilanden, maar de basis van het spel blijft vrijwel gelijk. Daarna zijn uitbreidingen als “Steden en Ridders”,“Kooplieden en Barbaren” en “De Legende van de Veroveraars” leuk voor nog meer uitdaging. Speel altijd eerst 1 keer een uitbreiding op zich-zelf om dit een beetje onder de knie te krijgen. Daarna zou je eventueel, meerdere uitbreidingen kunnen combineren.
Wil je nou graag met je kinderen Catan spelen, dan is er ook een Catan Junior.
Bij Catan dobbel je met twee dobbelstenen om te bepalen welke landtegels grondstoffen leveren. Als je met deze twee dobbelstenen gooit, is de statistische kans van de resultaten als volgt:
2 of 12 – 1 keer | 3 of 11 – 2 keer |
4 of 10 – 3 keer | 5 of 9 – 4 keer |
6 of 8 – 5 keer | 7 – 6 keer |
Dit geeft aan hoe dichter bij het getal 7, hoe vaker dit getal gegooid zal worden. Daarom is het slim om het spel te beginnen aan tegels met getallen fiches daarop dicht aan de 7.
Probeer ervoor te zorgen dat je eerste twee dorpen dichtbij de verschillende grondstoffen zit. Dit geeft je snel de mogelijkheid om alle grondstoffen zelf te krijgen. Hiermee vermijdt je dure transacties met de bank of met andere spelers!
Het is slim om veel verschillende nummers te beheren. Als je diverse nummers beheert is de kans groter dat je elke beurt grondstoffen in ontvangst mag nemen.
Havens kunnen een tactische meesterzet zijn. Zoek een haven uit die grondstoffen aanneemt waarvan jij denkt dat jij die veel gaat krijgen. Op deze manier kan jij snel en goedkoop aan andere grondstoffen komen!
Slim onderhandelen is essentieel in Catan. Handelen met een tegenstander geeft jou en je tegenstander een voordeel ten opzichte van de andere spelers. Zorg dat je niet teveel onderhandelt met dezelfde spelers. Hoe minder je ruilt, hoe minder voordelen je weggeeft!
Op zijn tijd werkt een beetje klagen. De kans op het ontvangen van betere ruilaanbiedingen neemt toe. Daarnaast leid het ook af hoeveel punten je al hebt. Dit werkt beter als je minder punten op het bord hebt door dorpen en steden, maar wel op korte termijn de langste handelsroute en grootste riddermacht kunt vergaren of al hebt. Zorg ervoor dat je niet overdrijft want dan heb je kans dat zij geen Catan meer met je willen spelen.