Waarom is
30 SECONDS®
zo leuk?
1,2,3, go! De eerste zandkorrels vallen op de bodem. In slechts een halve seconde heb je het kaartje in je hand al gescand. Dat wordt een makkie, want jij kent alle 5 termen die erop staan. 29 seconden zijn er nog over. Laat die high fives van je teamgenoten maar komen.
"Die ene man van TV… je weet wel, eeeuh, die ene die.. hè kom op. Hij is echt elke dag op TV. Je kent m sowieso…."
…Stilte
"OK, volgende…Het is geel en je kunt het eten… Banaan? Nee, die andere."
En terwijl je gedachten racen op zoek naar de juiste omschrijving, breekt het zweet je uit…. Die tijd gaat wel erg snel…Dit is toch lastiger dan gedacht.
Welkom bij 30 SECONDS®.
Tik tak,
tik tak
Dus jij staat bekend als de wandelende encyclopedie, je volgt al het nieuws op de voet en je hebt feitjes paraat? Mooi! Dat is een goed begin. Helaas ben je er daar nog niet mee. De sleutel tot succes bij 30 SECONDS® is niet zozeer hoeveel je weet, maar hoe goed je onder druk kunt presteren. Lukt het jou om je zenuwen in bedwang te houden en de goede antwoorden op tijd te roepen, of sla je dicht? En ben jij in staat om de omschrijvingen kort en bondig te houden? Een halve minuut is zo voorbij en voor je het weet sta je met lege handen. De spanning is niet te houden...
Nog een potje?
Hoewel je snel en goed zal moeten nadenken, is 30 SECONDS® zeker geen zware kost. Daarom is het het ideale spel om op tafel te leggen voor even een snel potje. De regels zijn in een minuut voor iedereen duidelijk en iedereen speelt mee. Met de beperkte speelduur zit je er ook geen hele avonden aan vast. Of althans, dat is niet altijd de bedoeling, maar vaak genoeg zul je zoveel potjes spelen dat je er de hele avond mee bezig bent. Time flies!
Het is niet ‘zomaar weer een kennisspel’
De uitdaging zit hem er dus niet in dat termen zo obscuur of moeilijk zijn, maar in de korte tijd die je hebt om ze te omschrijven. Hierdoor is 30 SECONDS® laagdrempelig, voor iedereen toegankelijk en uitermate populair. Alle kaartjes hebben een juiste mix tussen moeilijke en makkelijke termen en bevatten ook altijd verschillende categorieën. Hierdoor zitten er voor iedereen begrippen tussen die ze kennen. Overigens verschijnt er eens in de zoveel tijd weer een nieuwe versie van 30 SECONDS®, zodat de namen op de kaartjes hiervan altijd up-to-date zijn.
It’s teamwork, baby!
Omdat je in teams werkt, sta je er nooit alleen voor. Samen zullen jullie op één lijn moeten komen om zoveel mogelijk punten te scoren. En zit je voor jouw gevoel met de verkeerde mensen in een team, zie het dan als een uitdaging om alsnog die punten binnen te halen. Een overwinning vier je bij 30 SECONDS® dan ook altijd samen.
Soms zit het mee…
...en soms zit het tegen. Voor het begin van elke beurt gooi je bij 30 SECONDS® de dobbelsteen. Het cijfer dat je gooit (0, 1 of 2) geeft het aantal strafpunten voor die beurt aan. Deze kleine geluksfactor zorgt voor balans. Niet zelden zal het beste team de overwinning uiteindelijk aan hun neus voorbij zien gaan. En aan de andere kant. Als je continu 2-en gooit en tóch wint, smaakt die overwinning nog beter!
De do's & don'ts
van 30 SECONDS®
Deze lijstjes maken van jou niet alleen een meester in 30 SECONDS®, maar helpen ook bij het bewaren van de goede sfeer.
Do's
1.Snel praten. Je hebt maar 30 seconden.
Gebruik ze!
2.Doorgaan naar de volgende naam op het kaartje als het juiste antwoord uitblijft.
3.Je teamgenoten (leren) kennen. Wat weten zij? Kijkt die persoon bijvoorbeeld nooit films, dan is het omschrijven van die ene acteur zonde van je tijd.
4.Het andere team subtiel afleiden door net iets te hard een zak chips te eten.
5.Direct een rematch eisen
(al dan niet met andere teams).
Don'ts
1.Discussiëren over het kaartje of over de manier van omschrijven. Dat komt wel vanaf de 31e seconde.
2.Je teamgenoot, de dobbelsteen of ‘die kat die je bijdehand aankijkt’ de schuld geven als je achterstaat.
3.Naar de zandloper kijken, dat leidt alleen maar af! Doe desnoods je ogen dicht als je snel wordt afgeleid.
4.Na afloop van je beurt heel hard ‘Hoezo ken je die niet?’ roepen.
5.TIJDENS je beurt heel hard
‘Hoezo ken je die niet?’ roepen.