Handig om
te weten!
Tips, trucs en adviezen om al te veel discussie te voorkomen
Niet zelden zal een potje 30 SECONDS® ontaarden in een wedstrijdje wie het hardst kan schreeuwen. En uiteraard, dat hoort er nou eenmaal bij. Je wilt winnen, dus dat betekent: spoor je team aan en laat vooral weten als je denkt dat de anderen iets doen dat niet mag.
Daarom: het kan nooit kwaad om de spelregels er nog eens bij te halen:
Wat mag niet bij 30 SECONDS®:
- Een van de namen of een deel van de naam op de kaart noemen.
- Namen die van de naam op de kaart zijn afgeleid (bijvoorbeeld een vertaling) noemen.
- Tactieken als “klinkt als” of “rijmt op” gebruiken.
- Naar een letter of letters van het alfabet verwijzen.
- Naar iets of iemand in de ruimte wijzen.
Let op!
Wanneer een van bovenstaande spelregels wordt overtreden; stopt de beurt direct. Het team krijgt dan geen punten, maar wordt zelfs één vakje teruggezet.
Wat mag wel bij 30 SECONDS® :
De naam op welke manier dan ook omschrijven:
- Zingen, neuriën, fluiten. Ga je gang!
- Gebaren mogen ook, als je maar niet naar iets in de kamer wijst.
- Woorden als “en”, ”de”, ”het”, “and” en “the” die in sommige namen voorkomen, mag je naar hartenlust gebruiken.
Ja, dat mag niet. Beurt voorbij!
Wat te doen bij discussies over de regels?
Stel je voor: het is jouw beurt, je bent lekker bezig. Al twee namen zijn er geraden en je hebt nog 20 seconden over. Dat wordt scoren! Opeens roept iemand uit het andere team dat één van de spelregels is overtreden en jullie beurt voorbij is. Zelf ben je je van geen kwaad bewust en je wilt gewoon die punten pakken.
Ga in zo'n geval gewoon rustig door met omschrijven en bewaar de discussie voor wanneer de laatste zandkorrel is gevallen. Hiermee pak je alsnog je punten als blijkt dat je ten onrechte bent beschuldigd en verspil je niet de helft van je beurt aan welles/nietes.
Ok, rematch? Maar dan wel met andere teams.
Wat doe je meestal als het spelletje 30 SECONDS® is afgelopen? Precies! Nog minimaal een potje spelen.
Dit is dan ook de ideale gelegenheid om de teams om te gooien. Je zult merken dat een nieuwe samenstelling voor een compleet andere dynamiek zorgt. Zo voorkom je ook dat altijd dezelfde wint.
Dus tenzij je aan het oefenen bent voor een 30 SECONDS®-toernooi bij jou in de buurt dan is het altijd leuker om na bepaalde tijd de teams te wisselen.
Tip!
30 SECONDS®-huisregels
Je gooit altijd 2, maar alsnog racet jouw pion over het speelbord. Nee, 30 SECONDS® kent voor jou en je groep geen geheimen meer. Probeer de spelregels dan eens zo aan te vullen dat er voor alle spelers nog genoeg uitdaging is. Bijvoorbeeld: alle plaatsnamen of namen van een land zijn verboden. Of je mag per naam maar één omschrijving geven.
Andersom kan natuurlijk ook. Je kunt dan juist de oogjes toeknijpen bij bepaalde geboden als het te moeilijk is. Doe datgene wat het beste bij de gelegenheid past.
Tip!
Hoe zat het ook al weer?
Neem voor elk potje dat je speelt weer even kort de spelregels door. Dit kan namelijk veel latere frustratie voorkomen. Ook is het een goed idee om vooraf af te spreken hoe strikt je de spelregels wilt volgen. Een strenge scheidsrechter die keer op keer de beurt afkeurt, past niet in elke groep. Bespreek daarom van tevoren hoe jullie dit gaan aanpakken.
Andere vraag, zelf een dikke tip of andere input?
Laat het weten!
Dus jij bent een 30 SECONDS®-meester en jij weet precies hoe je de perfecte 30 SECONDS®-avond of misschien zelfs een 30 SECONDS®-toernooi moet organiseren? Dan horen wij graag hoe je dat aanpakt.
Neem contact met ons op via de klantenservice van 999 Games met al jouw tips, tricks en adviezen voor het perfecte potje.