Spookslot de klassieker

Leestijd: 8 minuten | Geschreven door Peter Duivenvoorde

Spookslot is terug! Het bekende familiespel uit De jaren '80 is in een nieuw jasje gestoken.

Spookslot is een klassieker. Iedereen van rond de 35-40 jaar heeft minstens één klasgenootje op de basisschool gehad, die deze thuis had staan. Wat Spookslot zo anders maakte dan andere spellen uit die tijd was de zeer effectieve griezelsetting. Alle andere kinderspellen waren kleurrijk, tekenfilmachtig en een beetje knullig. Maar Spookslot, dat was stoer! Het was net zoiets als samen voor het eerst het spookhuis van de kermis in gaan, stiekem een echte horrorfilm op VHS huren of de gehele extended versie van Thriller van Michael Jackson afkijken.

box van spookslot

Daarom is Spookslot dan ook een van de meest gespeelde familiespellen uit de jaren ’80. Iedereen heeft hier herinneringen aan. Dit spel was ideaal om in de donkere wintermaanden met je ouders, je kleine broertje of zusje en een kop warme choco te spelen, maar tegelijkertijd spannend genoeg om de aandacht van jonge spelers te vangen.

En nu is hij terug! Maar is dit spel zoals vanouds of zijn er forse verschillen te zien tussen het klassieke Spookslot en de 999 Games-variant? Het resultaat zal je verbazen… net zoals dat het klassieke Spookslot lang niet het eerste Spookslot was!

je ziet verschillende kleuren schoenafdrukken

Het succes van Spookslot

De meest bekende versie van Spookslot dateert uit 1985. De bedoeling van het spel is dat je zo snel mogelijk met je spelersfiguur naar de top van het spookslot racet. De reden waarom het spel in de jaren '80 naast het griezelthema zo opvalt, is de 3D-opzet van het speelbord. Bovendien zitten in dit forse, spookachtige gebouw mechanische valstrikken verwerkt.

De valstrikken komen in werking door de bekende glow-in-the-dark-schedel in een gat bij de top van het spookslot te laten vallen. De plastic schedel belandt dan op een van vier plekken: een bijl die omvalt, een vloer die begint te schudden, een skelet dat de spelersfiguren omver tikt of de schedel zelf die je genadeloos van de trap kegelt.

oude box van spookslot

Ook in onze versie van Spookslot zijn deze mechanische vallen aanwezig. Maar er zijn ook grote verschillen aan te wijzen tussen Spookslot uit 1985 en onze versie van dit spel. Daarom besloten we om de twee eens naast elkaar te zetten.

je ziet de oude en de nieuwe speelstukken van spookslot

Knikker of schedel?

Waar je direct aan denkt als je het over Spookslot hebt, is de plastic schedel. Die zag er niet alleen griezelig uit, maar gaf ook nog eens licht in het donker! Ongetwijfeld heb je zelf vol verwondering getest of de schedel écht in het donker opgloeide. Ik weet nog goed hoe ik in mijn ouderlijk huis met behulp van dekens, kussens en de eettafel de ultieme testgrot had gemaakt, puur om een zo donker mogelijke plek te creëren om de schedel op te zien lichten en daar vervolgens zelf spookgeluiden bij te maken. Gouden tijden… ach ja, ik was toen 17.

je ziet het nieuwe speelbord en het oude speelbord van het spel spookslot

In onze nieuwe versie van Spookslot heeft de schedel plaats gemaakt voor een spook. Het spook bevat een veermechanisme, waarmee je een ronde knikker kunt laten vallen. De reden hiervoor is dat een egale knikker eerlijker zou werken dan onregelmatige vormen van de schedel. Maar net als de schedel uit 1985 geeft ook het spook licht in het donker. Wie maakt met mij een nieuwe testlocatie?

Het spookslot in of het spookslot uit?

Elke versie van Spookslot bevat een pad van voetstappen op het speelbord. Dat geldt dus voor zowel Spookslot uit 1985 als Spookslot van 999 Games. Er is echter een heel groot verschil. In het klassieke Spookslot volg je het spoor van de voetstappen vanaf de rand van het bord tot aan de top van het slot. In de versie van 999 Games begin je juist aan de top en baan je je een weg naar de uitgang, om zo uit het spookslot te ontsnappen.

je ziet verschillende kleuren voetafdrukken

Dobbelsteen of draaischijf

Spookslot uit 1985 maakt gebruik van een dobbelsteen en een draaischijf. Na elke dobbelsteenworp moet je je speelfiguur voortbewegen en vervolgens de draaischijf gebruiken. De pijl van de draaischijf kan op verschillende plaatjes belanden met elk een eigen effect, zoals nog een keer rollen, de schedel gebruiken of een schrikmasker op zetten. Het schrikmasker zorgt ervoor dat je beurten over moet slaan. Pas als je met de draaiwijzer op een voetje belandt, mag je het masker van je speelfiguur afhalen. Nu is beurten overslaan op zichzelf knap frustrerend. Maar wat als je verlamd met het schrikmasker pal naast het harnas met de bijl staat? Je kunt geen kant op, dus nu maar hopen dat de draaischijf niet op de schedel belandt!

De nieuwe versie heeft geen schrikmaskers meer en daarom ook geen draaischijf. In plaats daarvan speel je nu met een team van twee speelfiguren, waardoor je andere tactische keuzes moet maken dan met de versie uit 1985. De dobbelsteen bevat een vlak met een spookje. Als de dobbelsteen hierop terecht komt, moet je de knikker laten vallen. Als je speelfiguur in de gevarenzone van een valstrik terecht komt, wordt de knikker direct geactiveerd.

Vrees de monsterboom!

Zowel het oude Spookslot als de nieuwe versie heeft prachtige en sfeervolle illustraties. Het spookslot van 1985 zit vol met kleine details. Je kon je in allerlei bochten wringen om te zien wat zich in de hoeken van het Spookslot verschool, zoals bijvoorbeeld de monsterachtige rat onder de trap of de vleermuizen in de keuken. Onze marketing manager geeft toe dat ze vroeger toen ze klein was nachtmerries kreeg van de monsterlijke boom in de Spookslot-tuin.

Ook de nieuwe editie van Spookslot heeft veel aandacht aan het artwork besteed, zoals je kunt zien aan het griezelige vampierenschilderij of de details in de bibliotheek.

je ziet het oude en nieuwe artwork van het spel spookslot

Er zijn grote verschillen te zien in de vormgeving van de speelfiguren. Onze nieuwe versie heeft in totaal 8 speelfiguren in teams van 2. Elk team heeft een eigen thema, zoals spokenjagers of onderzoekers.

je ziet de nieuwe en de oude karakters uit spookslot

De vallen

De vallen lijken op het eerste gezicht veel op elkaar, maar ook hier zijn verschillen te zien. De bijl van het oude spel tikte een speelfiguur weg. De fors grotere bijl uit de nieuwe versie laat een deel van de vloer trillen.

je ziet oude en nieuwe speelstukken van spookslot

Maar er zijn ook overeenkomsten. In het oude spel vormt het skelet een valstrik. Bij het nieuwe spel doet het schilderij hetzelfde. Zowel in de oude als de nieuwe versie zijn deze valstrikken ook geheime doorgangen, waarmee je een stuk van de route af kunt snijden.

je ziet de nieuwe en de oude geheime doorgang van het spel spookslot

Nog ouder dan 1985!

Wist je dat de versie van 1985 niet het eerste Spookslot ooit is? De allereerste versie van Spookslot dateert uit 1970 en werd uitgebracht onder de naam Which Witch? ("Welke heks?"). Zoals je ziet was de vormgeving volstrekt anders, maar het principe was hetzelfde: loop naar het einde van het bord en vermijd de vallen, die in dit geval door een balletje in gang werden gezet. Anders dan bij het latere Spookslot speelde je Which Witch? met kaarten. Een slechte kaart veranderde je in een muis, waardoor je beurten over moest slaan. Een goede kaart veranderde je terug in een mens. De derde kaart liet je de bal gebruiken.

je ziet de box en het speelbord van de oude versie van spookslot

Maar nu leven we in 2021. En met onze nieuwe versie kunnen we eerlijk zeggen dat Spookslot een heel eind gekomen is. Nieuw, maar toch vertrouwd. Tijd voor een nieuwe generatie om kennis met Spookslot te maken! En met de komst van de herfst is dit precies de juiste tijd voor dit spel. Dus doe chocolademelk in de magnetron, verzamel je kids, neefjes of nichtjes, verander de eettafel in een testgrot en ga op avontuur in het spookslot!

Over de schrijver

Hoi! Ik ben Peter. Ik werk sinds januari 2021 voor 999 Games als Copywriter Marketing. Ik help de marketingafdeling met campagnes, blogs, spelomschrijvingen en alle andere gevallen waarbij we een taalpurist nodig hebben. Maar ik ben ook al zeker 10 jaar voor 999 Games actief als spellendemonstrator! Ik ben een ontzettende boardgamegeek. Als je me prikt, bloed ik meeples. Mijn favorieten zijn Dominion, Wingspan en Patchwork.