O Mijn Goederen! bij ‘Testers gezocht!’

O Mijn Goederen! is deze editie van tester gezocht flink onder handen genomen door ons testpanel.

De testers hebben zich een slag in de rondte gespeeld om voor jou een zo duidelijk mogelijk beeld van het spel te schetsen. Lees hieronder wat hun bevindingen zijn om erachter te komen of het spel wat voor jou is.

Lijkt het jouw ook leuk om onze nieuwste spellen te testen? Houd onze Facebookpagina in de gaten en doe mee aan ‘Testers gezocht’!

box van het spel o mijn goederen

Hallo! Mijn naam is Femke, ik ben 31 jaar en de spelletjeskast in mijn huis puilt inmiddels uit. Ik heb voor 999Games OMG - O mijn goederen! mogen testen.

Gelukkig houdt mijn vriend ook van spellen, net als onze families en onze vrienden. Kleine neefjes en nichtjes weten ons overdag altijd te vinden met familiebezoeken. Bij etentjes komen er vrijwel altijd meegebrachte spellen uit tassen tevoorschijn en vaak eindigen deze avonden pas laat (of vroeg, het is maar hoe je het bekijkt). Ook tussendoor pakken we regelmatig iets uit de kast en meestal blijft het niet bij het ene spelletje wat we afgesproken hadden. Op vakantie gaan er sowieso spellen mee, ook als we drie weken met een backpack op onze rug moeten lopen.

het spel O mijn goederen! wordt op een tafel gespeeld

Het spel is compact en dat is heel fijn als je al een overvolle spelletjeskast bezit. De kaarten zijn van goede kwaliteit en mooi vormgegeven. Er staan veel tekens en symbolen op de kaarten, dat maakte mij nieuwsgierig naar de betekenis en mogelijkheden. Ook het boekje met de spelregels ziet er aantrekkelijk uit, ik had meteen zin om het spel te gaan proberen.

Het doel van het spel is met diverse gebouwen een productieketen op te zetten en op deze manier zo veel mogelijk overwinningspunten te verzamelen. Ieder gebouw heeft grondstoffen nodig om goederen te produceren, elk met een verschillende waarde. Als je slim bouwt kan je je geproduceerde goederen gebruiken om nieuwe, duurdere, goederen te maken. Door assistenten aan te nemen kan je per beurt meer produceren. Op beide manieren kan je meer punten verdienen.

Iedere spelronde bestaat uit 4 fasen, waarbij verschillende handelingen verricht moeten worden. Dat maakt dat het spel niet geschikt is voor hele jonge kinderen. Ik denk dat de leeftijdsaanduiding op het spel, vanaf 10 jaar, goed is, al hebben wij het spel alleen met volwassenen gespeeld.

Zelf vind ik het altijd leuk als een spel niet alleen maar tactiek vereist, maar dat je ook voor een deel geluk moet hebben. Bij OMG is dit ook het geval. Je moet de juiste kaarten hebben om je tactiek goed toe te kunnen passen, maar daar staat tegenover dat je iedere ronde extra kaarten krijgt en je tussendoor ook kaarten mag inwisselen. Er zijn dus kansen te over voor goede kaarten. Tegelijkertijd zit er ook nog een onvoorspelbare kant aan het spelverloop tijdens de fase van de zonsondergang. Er kan dan nog heel veel of juist heel weinig veranderen aan het marktaanbod, waardoor je zomaar ineens veel meer of veel minder kan doen dan je van tevoren verwacht (of gehoopt) had.

Wat ik jammer vind is dat de productieketens relatief beperkt zijn. De ketens zijn realistisch, maar met één soort grondstof kan je maar één kant op. Daarnaast zijn de productieketens niet heel lang en zijn ze niet te combineren met elkaar. Het zou meer uitdaging bieden om meer routes in de ketens te hebben, misschien een leuke optie voor een eventuele uitbreidingsset!

Op de doos van het spel wordt aangegeven dat het spel ongeveer 30 minuten duurt, wij zijn echter altijd minimaal een uur bezig. Het spel verveelt op zich niet, het is alleen wel iets om rekening mee te houden, want het spel is hierdoor niet geschikt om even snel tussendoor te spelen. Avondvullend is het met een uur ook niet, maar dat biedt op een spelletjesavond wel weer de mogelijkheid om af te kunnen wisselen met andere spellen.

Vanuit de spelregels hadden wij de eerste keer nog redelijk wat onduidelijkheden. Het spel meerdere keren op verschillende manieren spelen gaf absoluut verheldering, maar van sommige dingen weten we nog steeds niet helemaal hoe het officieel moet. Daarnaast leert ervaring dat nieuwe spelers het spel minimaal één keer moeten spelen om het een beetje door te krijgen. De tweede keer wordt het eigenlijk pas leuk, omdat dan de mogelijkheden pas bekend zijn.

Al met al geef ik het spel 4 uit 5 sterren. Ik vind het idee van het spel met het verzamelen van grondstoffen om een imperium te bouwen en punten te verdienen erg leuk. Andere fans van Kolonisten van Catan en Stenen Tijdperk zullen dit spel daardoor ook snel positief waarderen. Het feit dat OMG uit alleen kaarten bestaat is een goede afwisseling op eerder genoemde spellen, hoewel die wellicht iets meer uitdaging bieden.

Speeltips:

-          Bepaal vroeg in het spel je tactiek, op welke productieketen ga je je richten? Door een keten efficiënt te gebruiken kan je veel munten verdienen en daardoor je imperium uitbouwen.

-          Maak gebruik van assistenten in het spel, daardoor kan je tijdens een beurt veel meer doen!

-           

Over mij:

Een spel hoeft voor mij niet te lang te duren en moet vooral dynamisch zijn. Ik wil niet lang hoeven wachten op mijn beurt, dus spellen waarbij interactie tussen spelers is in beurten vind ik leuk. Er mag enige tactiek nodig zijn, maar een beetje geluk moet ook zeker aanwezig zijn. Verder is een thema en mooie vormgeving natuurlijk ook belangrijk!

Favoriete spellen van het moment:

-          Kolonisten van Catan (in welke vorm dan ook: bordspel, kaartspel, dobbelspel)

-          Stenen Tijdperk

-          Port Royal

-          Regenwormen

-          Take5!


O Mijn Goederen! 

 

Wie ben ik?

Mijn naam is Nadia, 22 jaar oud en student Industrieel Ontwerpen te Enschede. Ik woon in een studentenhuis met 9 anderen en het is altijd erg gezellig. Ik houd van koken, puzzelen, moestuintjes en natuurlijk van bord- en kaartspellen. Mijn ideale avond is met een vrolijk muziekje, een biertje en een spelletje erbij. Bij mijn ouders spelen we vaak spellen en gelukkig kan ik dat doorzetten in het studentenhuis waar ik woon.

het spel o mijn goederen wordt op tafel gespeeld

Wat is je eerste indruk van het spel?

De eerste indruk is dat het een tactisch spel is met veel mogelijkheden. Het is even inkomen hoe het spel werkt, maar daarna krijg je het snel onder de knie. Na de eerste keer spelen ontstaat gelijk het gevoel dat dit spel veel leuke uitbreidingen kan krijgen.

 

Beschrijf kort hoe het spel werkt?

Een gebouwenkaart heeft drie functies. Ten eerste is de kaart op de kop een grondstof geproduceerd door een productiegebouw. Ten tweede is de kaart het gebouw dat op de voorkant staat afgebeeld. Ten derde is de kaart een grondstof waard (hout, graan, klei, erts of wol).

 

Het spel bestaat uit rondes die elk uit vier fases bestaan. In fase 1 mogen spelers handkaarten afleggen en ruilen voor nieuwe kaarten. Vervolgens pakt iedere speler twee extra kaarten van de trekstapel en voegt deze bij zijn handkaarten. Fase 2 is de zonsopgang. Hierbij draait de actieve speler kaarten open tot er twee halve zonnen zichtbaar zijn. Nu bepaalt elke speler in welk gebouw ze willen werken en of ze dit netjes (alle grondstoffen zijn nodig) of slordig (één grondstof minder is nodig) gaan doen. Vervolgens kiest iedere speler een gebouw dat ze later gaan bouwen. Fase 3 is de zonsondergang waarbij opnieuw kaarten worden open gedraaid totdat er twee halve zonnen zichtbaar zijn. In fase 4 gaan spelers om de beurt produceren en bouwen. Alle opengedraaide kaarten die op tafel liggen zijn de grondstoffen die alle spelers kunnen gebruiken om hun gekozen productiegebouw op te starten. Indien er niet genoeg grondstoffen liggen om het gebouw op te starten kan een speler deze aanvullen door de benodigde grondstof(fen) uit de hand af te leggen. Een opgestart gebouw produceert 1 (slordig) of 2 (netjes) grondstoffen. Vervolgens kan er meer geproduceerd worden door het opgestarte productiegebouw door meer kaarten bij te leggen van de desbetreffende gevraagde input door kaarten uit de hand of productieketens te gebruiken. Na het produceren kan een speler een gebouw bouwen. Daarna begint de volgende ronde bij fase 1 en is een volgende speler de actieve speler.

 

Er kunnen meer gebouwen tegelijk opgestart worden door assistenten te kopen. Het spel eindigt wanneer een speler acht gebouwen heeft gebouwd. Dan wint de speler met de meeste overwinningspunten.

 

Voor welke doelgroep vind je dit spel geschikt?

Het is een redelijk snel spel voor de fanatieke spelletjesspeler. Het spel heeft veel mogelijkheden en na een keer spelen krijg je de mogelijkheden onder de knie. Voor kinderen vanaf 10 jaar is het zeker ook een leuk spel.

 

Wat vind je de leukste eigenschap van het spel?

Het leuke aan het spel zijn de vele mogelijkheden en tactieken die toegepast kunnen worden. Het spel is nooit hetzelfde. Voor een wat kleiner kaartspel moet je goed nadenken wat je volgende stap gaat zijn. Het beetje geluk met de grondstoffen die op tafel komen te liggen is het erg lachen met zijn allen als iemand baalt of ontzettend blij is met dat ene houtje wat ontbreekt of er als laatste kaart bij komt.

 

Wat vind je minder leuk aan het spel?

Niet aan elke productieketen heb je evenveel. Het is uitproberen hoe je een balans aan kan brengen in het soort gebouwen wat je bouwt. Een overzichtskaart met de mogelijke productieketens zou nuttig zijn.

 

Voor welk moment is dit spel geschikt?

Dit spel is leuk als je een spel met veel tactische mogelijkheden wil spelen maar hier niet meer dan een uur aan kwijt wil zijn.

 

Wat vind je van de kwaliteit?

De kwaliteit van het spel is erg goed. De kaarten zien er mooi uit, het was echter in het begin wel goed opletten wat alle illustraties betekenen en hoe elke productieketen op elkaar aansluit.

 

Waarom raad jij dit spel aan?

Het spel heeft veel tactische mogelijkheden. Elk spel dat gespeeld wordt is anders. Het spel duurt niet te lang en heeft een mooi vleugje geluk erbij wat het spannend maakt.

 

Hoeveel sterren geef je dit spel op schaal 1 tot 5?

Ik geef het spel 4 uit 5 sterren omdat het een vernieuwend, tactisch spel is dat een mooie toevoeging is aan de spellencollectie. Het heeft veel diepgang voor een niet al te lang spel.

 

Heb je nog tips?

Ten eerste zou het fijn zijn om tijdens het spel een overzichtskaart te hebben met daarop onder andere de mogelijkheden voor productieketens. Zo kan zichtbaar gemaakt worden waar elk gebouw in een productieketen toegepast kan worden. Verder is dit spel perfect om uitbreidingen voor te maken. Zo zouden er meer gebouwen en assistenten toegevoegd kunnen worden. Ook kan er gedacht worden aan actiekaarten of gebeurteniskaarten of de mogelijkheid tot handel tussen spelers.

Hoi,

O Mijn Goederen!

 

Mijn naam is Tanja Kok en ik ben 26 jaar oud. Mijn hobby's zijn spelletjes spelen, met vrienden op stap, musicals bezoeken en lezen. Doordeweeks ben ik juf op een basisschool en sta ik voor een hele leuke groep 7. Ik probeer iedere vrijdagavond spelletjes te spelen. Spelletjes als 'De legende van andor' en 'Carcassonne' zijn echt spellen die langskomen. Ook met een groepje mensen 'Weerwolven' komt voor.

speelkaarten van het spel o mijn goederen

1.  Wat is de eerste indruk van dit spel ?

Er zijn veel kaarten met veel verschillende mogelijkheden. Wij zijn erg benieuwd naar de mogelijkheden van alle kaarten.

 

2. Beschrijf kort hoe het spel werkt?

Het doel van het spel is zoveel mogelijk overwinningspunten behalen. Diegene met de meeste overwinningspunten is de winnaar. Overwinningspunten verdien je door de acties: produceren en bouwen. Er wordt een markt neergelegd en door middel van halve zonnetjes wordt er bepaald hoe groot de markt is. Je kan gebouwen kopen, deze kunnen weer produceren, zodat je weer nieuwe producten kan kopen. Hier kies je iedere ronde voor netjes of slordig.

 

3. Voor welke doelgroep vind je dit spel geschikt?

Vanaf 12 jaar. Er zitten een aantal ingewikkelde puntjes in.

 

4.  Wat vind je de leukste eigenschap van het spel?

Dat je niet weet hoe groot de markt kan zijn. Dat wordt echt iedere ronde bepaald door de halve zonnetjes.

 

5. Wat vind je minder leuk aan dit spel?

Dat er alleen maar kaarten zijn. Ik speel graag met een speelbord.

 

6. Voor welk moment is dit spel geschikt?

Ik dacht eerst dat het voor even tussendoor was, maar je moet 8 gebouwen bouwen. Dat betekent dat dit best wat tijd kost. Dus je moet er drie kwartier voor inplannen.

 

7.  Wat vind je van de kwaliteit?

Het zijn mooie, stevige kaarten met een duidelijke weergave van de plaatjes.

 

8. Waarom raad je het spel aan?

Het is een spel waar je strategisch moet zijn, maar het hangt ook een beetje af van geluk. Een hele goede mix.

 

9. Hoeveel sterren geef je dit spel op schaal van 1 tot 5?

3

 

10. Heb je nog tips?

Het zou leuk zijn als je echte munten hebt om met geld te handelen. Nu staan de munten op de kaarten.