Het spel

Klaus-Jürgen Wrede, de auteur van Carcassonne, bracht eind vorige eeuw een bezoek aan de gelijknamige Franse stad. Hij was daar om inspiratie op te doen voor het schrijven van een roman.

En geïnspireerd raakte hij zeker, maar niet voor zijn boek. Klaus-Jürgen had meerdere ijzers in het vuur, want hij hield zich als hobbyist bezig met het ontwerpen van bordspellen. De historische stad en omgeving brachten hem het perfecte thema voor zijn te ontwerpen spel; slechts een half jaar later was Carcassonne klaar en getest. Zijn spelconcept werd meteen opgepikt en in de herfst van 2000 werd het gepresenteerd op de spellenbeurs Spiel in Duitsland.

Een jaar later won het op diezelfde beurs de prijs voor Spiel des Jahres, gevolgd door de Deutsche Spielepreis. Deze Duitse dubbel zou het begin betekenen van de zegetocht van Carcassonne. Het spel is met prijzen overladen, kent tal van uitbreidingen en wordt nog altijd veel verkocht.

Meeples

Het succes van Carcassonne heeft er zelfs toe geleid dat voor de iconische speelstukken een eigen woord is bedacht; het houten poppetje wordt wereldwijd ‘meeple’ (een afkorting van my people) genoemd.

Het basisspel Carcassonne (in een nieuw jasje)

En het begint natuurlijk allemaal bij het basisspel. Dat is, samen met de uitbreidingen, in 2016 in een spiksplinternieuw jasje gestoken. Het ontwerp van de tegels en de dozen ziet er allemaal iets strakker uit. Maar omdat de achterkant van de tegels en de speelstukken hetzelfde zijn gebleven, zijn de oude en nieuwe versies gewoon te combineren.

In de nieuwe editie zijn de mini-uitbreidingen "De Rivier" en "De Abt" als standaard opgenomen. De Rivier is al een oude bekende, maar De Abt is nieuw en exclusief aan het basisspel toegevoegd.

Het bordspel Carcassonne

aantal spelersVanaf 7 jaar

leeftijd vanaf2 - 5 spelers

speelduur+/- 35 min.

  • Simpel spelmechanisme met diepgang.
  • Oneindige variatie door groot aantal uitbreidingen.
  • De klassieker in een nieuw jasje.

27,99

De charme van Carcassonne

Meeples en kaartjes

De basis is simpel, maar...

Met het spelen van je eerste potje Carcassonne valt direct op hoe eenvoudig het spelmechanisme is. Je trekt een tegel, legt deze aan de tegels die er al liggen en zet er eventueel een meeple er op. Een kind kan de was doen. In de kern lijkt Carcassonne dus uiterst simpel en kan daarom ook door iedereen, van jong tot oud, gespeeld worden. Maar in al zijn simpelheid schuilt er een verdraaid slim spelsysteem in Carcassonne waar je met de juiste strategie het spel naar je toe kan trekken. Dus of je nu een doorgewinterde tacticus of een beginnende speler bent, Carcassonne biedt voor elk wat wils.

Het bord zit in deze zak!

Er is geen bord!

En een van de leukste dingen aan Carcassonne, het begint met een vrijwel lege tafel. Maar tijdens het spel worden de meanderende wegen, uitgestrekte weidelandschappen en imposante steden gevormd. Je weet nooit waar het bord eindigt. Projecten kunnen meteen vastlopen of het hele spel door groter en groter worden.

Je hebt elkaar nodig

Je zult elkaar nodig hebben

Waar je een paar beurten geleden je buurman de weg hebt afgesneden, daar bouwen jullie nu samen aan een voor jullie beiden belangrijke stad. In Carcassonne is er nauwelijks ruimte voor allianties of vetes: een goede dosis opportunisme zal je een heel eind brengen. Het zorgt voor een verfrissende dynamiek.

Eén slim geplaatste meeple kan het verschil maken

Iedereen die Carcassonne heeft gespeeld, weet dat er weinig dingen plezieriger zijn dan door één slim geplaatste tegel een monsterproject van de tegenstander binnen te dringen. Waar zij al het hele potje aan een stad bouwen, kom jij er op het nippertje ook in door het bord slim aan elkaar te laten groeien. Toch pakken jullie allebei de volle punten. En dat is genieten.

Oneindige variatie

Als geen ander spel staat Carcassonne om de grote hoeveelheid uitbreidingen om het spel mee te variëren. Deze uitbreidingen veranderen het spel altijd subtiel, je hoeft dus niet compleet nieuwe spelregels te leren. De mogelijkheid om steeds weer die ene nieuwe set tegels en speelstukken te combineren zorgt ervoor dat geen twee potjes hetzelfde zijn.

Carcassonne uitbreidingen
Carcassonne wetten en regels

Zo versla je iedereen met Carcassonne

Mocht je denken dat Carcassonne niet meer is dan blind tegels trekken en dat de winnaar voornamelijk willekeurig wordt bepaald, dan heb je het mis. In deze video legt Bert uit hoe je het geluk een handje kan helpen.

Ridder Bert