FAQ
Zit je met een specifieke vraag over één van de Carcassonne-producten? Grote kans dat je niet de enige bent geweest en dat het antwoord er hier al bij staat.
Heb je toch nog een andere vraag? Neem contact op met onze klantenservice!
Algemene vragen over Carcassonne
Een meeple is het spelersjargon voor een houten mannetje, dat in de eerste editie “horige” werd genoemd.
In Carcassonne heb je geen speelbord. Je maakt gebruik van tegels die op tafel worden gelegd, en die uiteindelijk het speelbord vormen.
Als je het basisspel Carcassonne met uitbreiding 1: Kathedralen & Herbergen combineert, kun je het spel en alle volgende uitbreidingen met 6 spelers spelen.
De tekeningen op de tegels hebben in 2016 een verfrissende update gekregen, waardoor de voorkanten van de tegels er wat anders uitzien, de achterkanten zijn gelijk gebleven zodat je de eerdere editie wel met de nieuwe kunt combineren. Speltechnisch is er niets veranderd. Wel zijn in het basisspel 2 miniuitbreidingen gekomen, genaamd "De Abt" en "De Rivier".
Alle uitbreidingen (1 t/m 10) zijn zonder problemen met elkaar te combineren. In de spelregels van elke uitbreiding staan de regels voor het combineren van uitbreidingen beschreven. Je kunt het basisspel en alle uitbreidingen alleen met 6 spelers spelen als je uitbreiding 1 hebt.
Nee, de uitbreidingen kun je in willekeurige volgorde aanschaffen en spelen. De nummers zijn uitsluitend om gemakkelijk te kunnen zien of je de collectie al compleet hebt!
Op de voorkant van de tegels zijn kleine symbooltjes verwerkt, zoals een klein bruggetje of een schaapje. Op deze manier kun je de tegels makkelijk onderscheiden van die van het basisspel.
Vragen over Carcassonne-basisspel
Een tegel moet altijd met één zijde aan een tegel op tafel gelegd worden. Daarbij moet weide aan weide en stad aan stad grenzen, en moeten wegen doorlopen.
Nee, Carcassonne heeft een duidelijke speelvolgorde: landtegel leggen, meeple zetten, puntentelling afhandelen, meeples terug van het bord nemen.
Nee, je mag nooit meerdere meeples (van jezelf of andere) in 1 project zetten. Maar het kan wel voorkomen dat je in 2 aparte projecten staat die later aan elkaar groeien.
Nee, je krijgt voor elke tegel die in jouw stad ligt 2 punten. Het kan dus zijn dat er 2 stukjes stad op 1 tegel zitten, daar krijg je dus 2 punten voor.
Nee, boeren zijn de enige meeples die je gedurende het spel niet terugkrijgt. Deze blijven tot de eindtelling liggen.
Vragen over Carcassonne-uitbreidingen
Carcassonne: Kathedralen & Herbergen
Ja, dit kan juist een goede tactiek zijn om ervoor te zorgen dat de tegenstander geen punten voor zijn stad scoort.
Carcassonne: Kooplieden & Bouwmeesters
Carcassonne: De Draak, de Fee & de Jonkvrouw
Nee, de draak beweegt vóór de puntentelling.
Ja, een draak heeft een gevarieerd dieet, en eet praktisch alles!
Dan blijft het varken staan, en scoort zo geen punten, tenzij er weer een boer in zijn gebied wordt gezet.
Carcassonne: De Toren
Ja, de draak kan vliegen! Hij eet dus ook meeples op torens.
Je mag de volgende stukken gevangen nemen: abt, grote meeple, transportwagen, burgemeester, meeples op bruggen. Speelstukken die NIET gevangen genomen mogen worden zijn: het varken, de bouwmeester, een herenbouderij, meeple in de stad Carcassonne, meeple in een burcht, herder, en neutrale stukken zoals de fee, draak, graaf, brug, burcht, en schapen.
Carcassonne: Burgemeesters & Abdijen
Nee, de burgemeester mag uitsluitend in een stad (zonder ridders of andere burgemeesters) worden ingezet en telt alleen als er schilden in de stad aanwezig zijn.
Carcassonne: Graaf, Koning & Consorten
Het gaat om de grootste stad, dus de stad die uit de meeste tegels bestaat.
Niet. Deze meeples scoren niet, maar hebben invloed op andere meeples in het spel.
Ja, deze telt als een normale stad.
Carcassonne: De Katapult
Deze uitbreiding bleek internationaal geen groot succes te zijn. Achteraf bleek De Katapult eigenlijk niet meer dan een gimmick, niet echt in de geest van Carcassonne. Er is internationaal besloten om van deze uitbreiding geen herdruk uit te geven.
Carcassonne: Bruggen, Burchten & Bazaars:
De volgende speelstukken mogen op een brug staan: gewone meeples, grote meeple, bouwmeester, transportwagen en circusdirecteur.
Carcassonne: Schapen & Heuvels
Nee, Carcassonne heeft een duidelijke speelvolgorde: landtegel leggen, meeple zetten, puntentelling afhandelen, meeples terug van het bord nemen.
Carcassonne: Het Circus
De volgende meeples geven punten: gewone meeple, grote meeple, abt, transportwagen, burgemeester en circusdirecteur. De volgende meeples geven GEEN punten: bouwmeester, varken, herenboederij, herder.
Alleen gewone meeples zijn toegestaan, grote meeples of andere speelstukken zijn niet in de piramide toegestaan.
Vragen over Carcassonne Junior
Het leggen van tegels en het zetten van meeples komt in beide spellen voor. Maar in de Junior-editie is het zetten van meeples veel simpeler gemaakt.
Nee, je gebruikt altijd alle tegels.