Winnaars Speelgoed van het Jaar 2024

9 minuten

Op 10 september 2024 zijn de winnaars van Speelgoed van het Jaar bekend gemaakt. Ook 999 games is een aantal keren in de prijzen gevallen. Wij zetten de winnaars voor jullie graag op een rijtje. Welke spellen mag jij niet missen volgens de kenners?

Drakenherders

Drakenherders is als overwinnaar uit de bus gekomen in de categorie familiespel tot 12 jaar. Een meer dan terechte winnaar! Dit spel ziet er niet alleen ongelooflijk schattig uit, het is ook een spel dat gespeeld kan worden met de hele familie.

In Drakenherders probeer je het spel te winnen door de meeste punten te scoren. Dit doe je door draakjes te verzamelen en af te leggen. In je beurt mag je tot 3 draakjes verzamelen. Wat er op het einde van je beurt op het boek te lezen is, toont aan hoeveel draakjes van een bepaalde kleur je mag afleggen.

Wanneer je draakjes aflegt, bepaal je helemaal zelf. Wacht je tot er hoge punten en beloningen verschijnen of leg je af zodra je kan?

De jury van Speelgoed van het Jaar vertelt het volgende over Drakenherders:

“In Drakenherders verzamelen de spelers draken in hun hand om ze op het juiste moment om te wisselen voor amuletten en daarmee punten. Maar elke keer dat een speler kaarten van de stapel pakt, veranderen de criteria voor het verkrijgen van punten. Zo ontstaan door een ogenschijnlijk eenvoudig mechanisme steeds nieuwe interessante dilemma’s. De fraaie vormgeving en de verschillende moeilijkheidsniveaus zorgen voor een originele spelervaring die veel beginnende spelers zal aanspreken. Tegelijkertijd is er voldoende tactische diepgang om ook gevorderde spelers nog van een afwisselende uitdaging te voorzien.”

999games-image

Sky Team

Fasten your seatbelts voor het razendspannende Sky Team. Dit spel won de juryprijs in de categorie familiespel 12+. Op zoek naar een leuk 2 speler spel? Dan is Sky Team ongetwijfeld iets wat je niet mag missen. Het spel biedt verschillende uitdagingen in verschillende moeilijkheidsgraden waardoor geen enkel spel hetzelfde is.

In dit fantastische 2 speler spel probeer je samen het vliegtuig veilig aan de grond te zetten door slim samen te werken en de juiste beslissingen te maken.

Wanneer je het spel start, kies je wie de piloot zal zijn en wie de co-piloot. Aan het begin van iedere ronde gooi je elk je dobbelstenen en hou je deze verborgen achter je schermpje. Vanaf dat moment mag je als piloot en co-piloot ook niet meer met elkaar communiceren.

Maak de juiste beslissingen met je dobbelstenen en probeer juist op elkaar af te stemmen. Alleen zo ontwijk je andere vliegtuigen die je op de weg tegenkomt en hou je je vliegtuig in balans.

Het makkelijkste niveau voltooid? Dan ben je ongetwijfeld klaar voor een moeilijker level! In de doos zitten nog een heleboel mini-uitbreidingen waardoor je uren spelplezier hebt. Welke uitdaging gaan jullie aan?

De jury van Speelgoed van het Jaar vertelt het volgende over Sky Team:

“Sky Team is een coöperatief spel voor twee spelers waarin goed samengewerkt moet worden om een vliegtuig veilig aan de grond te zetten. Als gezagvoerder en copiloot moeten de twee spelers goed communiceren en strategisch handelen om het beste uit hun dobbelsteenworpen te halen. Dat de spelers de helft van de tijd niet met elkaar mogen praten, maakt de uitdaging extra interessant. Sky Team is een knappe mix van een cockpitsimulatie en een spannend spel voor twee. Door de keur aan in moeilijkheid oplopende scenario’s is er voor de liefhebber voldoende herspeelbaarheid en diepgang te vinden in deze bijzonder knappe en thematisch mooi uitgewerkte ervaring voor twee spelers.”

999games-image

Intarsia

Dit najaar komt 999 Games met het nu al bekroonde Intarsia. Intarsia won de prijs voor kennerspel bij Speelgoed Van Het Jaar en belooft nu al een topper te worden tijdens de verschillende spellenbeurzen. Het spel ziet er ongelooflijk mooi uit met alle houten onderdelen en is bovendien ook makkelijk aan te leren aan de hele familie.

In Intarsia trek je naar ‘Café de Paris’ waar jij bent aangesteld om de vloer van het café te renoveren. Dit doe je aan de hand van stijlvolle intarsia’s. Intarsia is een vorm van inlegwerk in hout of natuursteen.

Tijdens het spel verzamel je kaarten die je in je beurt kan omruilen voor vloertegels. Hoe hoger het niveau van tegel je bouwt, hoe meer kaarten je nodig hebt om het niveau te bouwen. Hoe meer niveaus je bouwt, hoe hoger de punten zullen zijn die je kan scoren. Heb je een opdracht voltooid, dan verdien je ook nog eens bonuspunten.

De jury van Speelgoed van het Jaar vertelt het volgende over Intarsia:

“De restauratie van een oude parketvloer is het onwaarschijnlijke thema van een strategisch spel vol houten onderdelen en elegante motieven. Intarsia is een fraai en intrigerend spel waarbij de spelers met het slim inkopen van vloerdelen proberen de patronen van hun parketvloer te herstellen en zo punten te verwerven en nieuwe gereedschappen vrij te spelen. In dit opvallende spel, dat ondanks de diepgang toch verrassend eenvoudig en elegant is, komen gevorderde spelers zowel in strategisch als esthetisch opzicht ruimschoots aan hun trekken. En aan de kwaliteit van het spelmateriaal zal zelfs de doorgewinterde parketteur zich nog vergapen.”

999games-image

Wyrmspan

Fan van Wingspan? Dan is Wyrmspan ook zeker iets voor jou! Wyrmspan won de juryprijs in de categorie kennerspellen. Laat je verbazen door een wondere wereld vol bijzondere draken in dit leuke, maar ook wel tactische spel.

Tijdens het spel bouw je grotten, verzamel je voedsel en breng je draken onder in je grotten. Hoe meer draken je kan onderbrengen in je verschillende grotten, hoe meer beloningen je kan verzamelen die je steeds verder helpen in het spel. Wie op het einde van het spel de meeste punten heeft weten te behalen, die wint Wyrmspan.

Het idee van Wyrmspan blijft hetzelfde als Wingspan, maar dit keer spelen verschillende magische draken de hoofdrol.

De jury van Speelgoed van het Jaar vertelt het volgende over Wyrmspan:

“Ook in deze spirituele opvolger van Wingspan spelen gevleugelde dieren de hoofdrol. In plaats van vogels koesteren de spelers nu echter draken, in alle soorten en maten. Wyrmspan is een strategisch kaartspel waarin spelers draken lokken naar hun grotten en deze inzetten om waardevolle grondstoffen te verdienen. Het spel draait om het bouwen van de beste habitat voor de draken, waarbij de speler ze voedt, eieren legt en combinaties maakt om bonuspunten te scoren. Wyrmspan blaast op een zeer fraaie en originele manier het overbekende drakenthema nieuw leven in en biedt de liefhebber van Wingspan een geheel nieuwe, diepere uitdaging.”

999games-image

Wat is Speelgoed van het Jaar

Speelgoed van het Jaar wordt ieder jaar opnieuw georganiseerd door de Stichting Speelgoed Nederland. Alle vormen van speelgoed kunnen in aanmerking komen om een prijs te winnen. De jury bestaat uit een groot aantal professionals binnen de speelgoedsector, waaronder inkopers, pedagogen, speelgoedontwikkelaars, enzovoort.

Elke categorie heeft drie prijswinnaars. Daarnaast wordt per categorie een publieksprijs toegekend op basis van ingezonden stemmen.

Speelgoed van het Jaar gaat uit van een aantal kernwaarden, op basis waarvan de jury jaarlijks de beste speelgoedproducten kiest. Deze kernwaarden zijn als volgt:

- Het speelgoed moet veilig zijn en hierop zijn getest
- Het moet een origineel product zijn, dus geen namaak
- De kwaliteit moet goed zijn, zodat optimaal speelplezier wordt aangeboden
- Het speelgoed moet zo duurzaam mogelijk zijn geproduceerd
- Het speelgoed moet inclusief zijn. Goed speelgoed sluit niemand uit.