De Leukste 5 Spellen voor 2 Personen

4 minuten | Geschreven door Mark Stoop

Of je nu een gezellige avond met je partner hebt of een uitdaging met een vriend aangaat, er is altijd wel een spel dat hier geschikt voor is. Ik heb in deze blog vijf leuke spellen voor 2 personen op een rij gezet die door 999 Games worden uitgegeven. In deze blog bakken we brood, reizen we door de ruimte en maken we drankjes voor onze klanten. Een enkele keer moet er samengewerkt worden, maar meestal moet er tegen elkaar gestreden worden om de overwinning!

Brood & Bier

In Brood & Bier gaan de spelers de uitdaging met elkaar aan om het beste brood en bier te maken. Een van mijn favoriete mechanismen is om kaarten op verschillende manieren te kunnen gebruiken. In Brood & Bier moet je elke keer afwegen of je de kaarten voor de grondstoffen wilt gebruiken of voor de speciale actie die onderaan staat. Daarnaast is het kaarten doorgeven en kiezen welke je wilt hebben ook een leuk interactief onderdeel van het spel. De stapel kaarten gaat heen en weer waardoor het spannend blijft of je de juiste kaarten terugkrijgt. Spelers die van plannen houden, kunnen met Brood & Bier hun hart ophalen. De constante afwegingen die je moet maken, zijn voor mij een dikke plus. Het spel duurt niet lang, waardoor je het makkelijk op tafel krijgt.

Sky Team

In Sky Team bevinden jullie je in een vliegtuig dat de landing heeft ingezet. Als piloot en copiloot werken jullie samen om het toestel veilig aan de grond te brengen. Dit doe je door goed te overleggen waar de verschillende dobbelstenen op het bord geplaatst moeten worden. Op de verschillende delen van het bord worden er andere dingen verwacht en dit zorgt ervoor dat je constant op het puntje van je stoel zit. Dat je niet met elkaar mag overleggen tijdens het plaatsen van de dobbelstenen zorgt ervoor dat je elkaar in dit spel moet leren vertrouwen. Naarmate je beter in het spel wordt, worden de landingsbanen moeilijker. Dit zorgt ervoor dat Sky Team lang leuk en uitdagend blijft. Het is vaak hopen dat je met je laatste dobbelsteen goed uitkomt en dat je de ronde goed hebt opgebouwd. Als het dan allemaal precies klopt zoals je van tevoren bedacht had, geeft dat een euforisch gevoel!

De Kwakzalvers van Kakelenburg: Het Duel

In deze tweespelersvariant van het bekende Kwakzalvers gaan spelers de strijd met elkaar aan om de meeste patiënten te genezen. Dit doe je door verschillende brouwsels te maken met de ingrediënten die je tot je beschikking hebt. Je bent constant in strijd met elkaar om patiënten naar jouw zijde van het bord te lokken. Hierdoor wil je nog wel eens wat meer risico nemen dan je wellicht zou moeten, wat voor mij persoonlijk erg goed werkt. Doordat het voor de speler die als laatste een patiënt heeft genezen wat moeilijker wordt gemaakt, blijft het spel aardig in evenwicht. Hierdoor blijft het hele spel spannend en durf je een gokje te wagen. Wat ook een leuke toevoeging is aan deze variant is dat spelers gedurende het spel een keuze krijgen voorgelegd in de vorm van een weegschaal. Deze keuze moet je aan de tegenstander voorleggen, die dan als eerste mag kiezen welk voordeel hij wil hebben. Het voelt een beetje als kat en muis om ervoor te zorgen dat jij de actie krijgt die je wilt zonder dat je daar te veel voor wilt betalen. Als je het origineel veel gespeeld hebt, is dit zeker een aanrader als je vaak met twee speelt.

Catan: Kosmonauten - Het Duel

Wie aan Catan denkt, denkt aan glooiende heuvels, akkers en bossen. In CATAN Kosmonauten: Het Duel ga je echter de ruimte ontdekken op zoek naar nieuwe planeten en kolonies. Een van de leukste dingen die je in deze versie kunt doen, is het opwaarderen van de eigenschappen van je schip. Omdat je niet alles kunt verbeteren, moet je goed bedenken welke eigenschap je tijdens het spel nodig hebt. Daarnaast is het mogelijk om je ruimteschip te bewapenen tegen ruimtepiraten die je het leven zuur proberen te maken. Tijdens het spelen ontstaat er een gevoel van ontdekken. Planeten en kolonies zorgen voor grondstoffen, maar je moet er eerst achter zien te komen waar deze grondstoffen het beste kunnen worden geruild. Hiervoor moet je goed onthouden in welke stapel kaarten de ruimtekolonie zit die je wilt gebruiken. Wat ook goed bedacht is dat de andere speler in jouw beurt betrokken is door de kaarten uit de stapel te spelen. Hierdoor blijft de aandacht altijd van allebei op het spel.

Patchwork

In Patchwork ga je een kleedje in elkaar naaien. Dit doe je door verschillende lapjes op je bord te plaatsen die knopen en tijd kosten. Als je pion aan het einde van het spoor is, moet je zoveel mogelijk van je bord vol hebben geborduurd. Wat ik zo goed aan Patchwork vind, is de eenvoud ervan. Tijdens je beurt heb je maar twee keuzes: lapje pakken of passen. Dit klinkt simpel, maar is het niet. Tijdens dit spel moet je constant keuzes maken, vooruitkijken en je aan de tegenstander aanpassen. Er gaat niets boven de reactie van de tegenstander als je net het lapje voor zijn neus wegpakt dat nodig is om het bord vol te bouwen. Patchwork ziet er aardig uit, maar kan flink vinnig zijn. Dit zorgt ervoor dat dit spel de weg naar de tafel weet te vinden. Voor mij is Patchwork een moderne klassieker die niet in de collectie mag ontbreken.

Naast bovenstaande spellen heeft 999 Games nog veel meer leuke spellen voor twee personen. Als je op zoekt bent naar een kaartspel voor 2-personen dan is Rainbow of District Noir misschien iets voor jou. Ben je meer van de dobbelspellen die je met 2-personen zou kunnen spelen dan zijn Keer op Keer en Clever goede titels om ineens uit te proberen. Mocht je willen weten welke spellen er nog meer op tafel komen volg mij (Mark) dan op Instagram, luister de podcast of bezoek de website. En onthoud: spelen verbroedert!

Over de schrijver

Hoi allemaal, mijn naam is Mark, 37 jaar en ik ben de oudste helft van de Boardgame Brothers. Samen met mijn broer Falco maak ik sinds een aantal jaren een podcast over bordspellen en alles wat daarbij komt kijken. Het sociale aspect is een van de belangrijkste redenen waarom ik spellen spelen zo leuk vind.